Hylleblomst - Svarthyll- Sambuca Nigra ...

Våre kjære barn har mange navn, med hyllen er det ikke noe unntak. Det er to sorter hyll, rødhyll og svarthyll, men i Hyllest sin hylleblomstsaft er det kun svarthyll av dens blomster, da denne har den mest aromatiske særegenhet og funksjon.

 

Hyllen antas å ha kommet til Norden allerede ved vikingtiden, da det ble gjort funn av bær ved steinalderboplasser i sør-Skandinavia. Det antas at munkene brakte hyllen til Norge i middelalderen. Siden har den forvillet seg videre og nå ser en den gjerne helst på sør og Vestlandet og enkelte plasser i innlandet trolig innført som hageplante.

Der var en gang...

I følge folketroen har hyllen mange medisinke egenskaper, og fra en engelsk legebok fra 1600-tallet regnes det opp omkring 70 sykdommer som hyllen kunne helbrede.Det var et tre å respektere, ære og tilbede og det var svært vanlig å plante et hylletre i nærheten av huset. Kvister av hyll ble brukt over døren mot trolldom og i fjøset mot fluer, og folk trodde at den sterke og ubehagelige lukten skremte vekk hekser, troll og andre vonde makter.

Medisinske egenskaper

 

Blomsten inneholder omkring 50 ulike aromastoffer, men lite næringsstoffer. Produkter av blomsten og bærene inneholder fenolske syrer og flavonoider, som er viktige bestandeler i antioksidanter, som har en rekke helsemessige fordeler.

De menes å ha immunstimulerende egenskaper, og kan redusere risikoen for virusrelaterte sykdommer som forkjølelse, influensa, angst og depresjon m.m. Det fungere på hjerte og lunge.

Greit å vite

  • I hyllen (mest i rødhyllen) finnes der et stoff som kan gi ubehageligheter som hodepine, kvalme og oppkast. Derfor skal bærene ikke spises rå, men etter tørking eller koking ødelegges giftstoffene.

  • Har du tendens til pollenallergi? Da kan støvet og saften fra blomstene virke sjenerende. Du vil kunne kjenne igjen vanlig allergiplager om dette er tilfelle.

  • For mere informasjon om hyllens medisinke egenskaper følg denne

Kilder

Ville Bær. Gudrun Ulltveit. Damn Forlag 1995

Blomstrende og frugtbærende hyld. Det jordbruksvidenskabelige fakultet.Dec.2010 Karl Kaack og Marie Årup Nilsen

www,rolv.no

www.richters.com

 www.nifab.no/faktaark/svarthyll

Produced by Illeris AS ©All rights reserved 2018 Hyllest